En fjärdedel av spelarna i La Liga eventuellt dopade

Enligt en undersökning av Granadas universitet dök nya uppgifter fram som pekade på att doping är vanligare än man tidigare trott när det gäller fotboll, men i synnerhet inom La Liga i Spanien. 1324 spelare svarade på undersökningen totalt och då framkom det att hela 23,7 procent visste att en lagkamrat någon gång under karriären har dopat sig.

Wada som arbetar med antidopning internationeltl meddelade att det var en alarmerande uppgift som även kräver mycket mer arbete i frågan, något vi är beredda att hålla med om. Ett problem är dock att många spelare inte vet vad som räkas som ett dopningsklassat ämne. Det kan bero på utbildning, men även för att det finns för lite information kring de olika preparaten.

I undersökningen svarade 97,4 procent att de inte hade en aning om vilka ämnen som räknades som dopningspreparat, något som givetvis pekar på att det inte finns särskilt mycket kunskap i frågan. Dopning är något som påverkar alla sporter och även om det finns uppgifter om att spelare använder preparat är forskningen fortfarande inte på den nivå där den kan upptäcka all form av dopning.

Sergio Ramos blev anklagad för att ha gjort ett positivt dopningstest.

Idrottare dopar sig för att de sysslar med otroligt krävande sporter och om risken att åka fast är liten så kommer det fortsätta. Inom herrcycklingen uppdagades en enorm härva där Lance Armstrong fick sina medaljer strukna ur vinstresultaten då han blev påkommen av systematisk dopning, men även detta var flera år efter att han började att ta otillåtna preparat.

La Liga heter egentligen Primera División av Liga de Fútbol Profesional och är den professionella fotbollsligan i Spanien. Nuvarande mästare är FC Barcelona och några av de mest skickliga spelarna i världen spelar i La Liga i dagsläget. Ligan har 20 lag för tillfället och den grundades redan 1929. Real Madrid är laget som för tillfället är den som har flest ligatitlar på hela 33 stycken.