Cricket – sporten med kultur och historia

Många sporter har fastnat i svenskarnas hjärta, men av någon anledning är inte cricket en av dem. Sporten är gigantisk i många andra länder, främst de som har varit brittiska kolonier men också en hel del omkringliggande länder till dessa. Cricket är en gentlemannasport som tar sin tid, det kan flera dagar för en match. Reglerna är ganska omfattande men ändå lätta att förstå, det går hyfsat snabbt att sätta sig in i spelet så man hänger med på vad som händer.

Det finns nedskrivna texter om att det spelats cricket på skolgårdar redan från 1597 i England. Under 1800-talet spred sig sporten över jorden och etablerade sig snabbat i USA, Canada, Australien och delar av Asien, strax efter blev det en populär sport i Sydafrika.

Samtidigt som industrialiseringen uppstod ett ökat behov av underhållning, det kan finnas flera anledningar till det. Att tillsammans utöva eller titta på sport var något som växte snabbt och ungefär under samma tidsperiod utvecklades spelautomater i USA och även de spreds över världen och roar idag en stor mängd människor.

Så går cricket till

Till att börja med är reglerna utformade så att en match inte ska avgöras för tidigt utan att det ska spelas till sista innings. Ett lag består av elva spelare, två slagmän står på planen samtidigt och springer på både sin och sin lagspelares slag mellan de två wicketerna. Kastaren har som uppgift att få slagmannen att inte lyckas träffa bollen och helst träffa wicketen för att slå ut slagmannen. Det här är en sport där ledningen varierar hela tiden som matchen fortgår. I den här sporten är det en bra idé att vänta på rätt odds om man vill vara med och betta!

Terminologi

I cricket finns det flera uttryck som är unika för sporten och som man som åskådare behöver förstå för att kunna njuta av sporten, och kanske le lite åt den brittiska humorn.

 • Run – helt enkelt när en slagman lyckats träffa bollen så att han och den andra slagmannen kan springa (som brännboll, fast två springer)
 • Innings – del period som ett lag slår, den pågår tills alla utom en slagman är utbrända alternativt tills det andra laget inte kan ta i kapp ledningen i runs.
 • Wicket – slagmannen skyddar en ”grind” från att träffas av kastarens boll, om kastaren lyckas slå ner en eller två av pinnarna i wicketen är slagmannen ute för den perioden.
 • Maiden over – när ingen slagman fått till en run på mer än sex kast (jungfrulig överlåtelse)
 • Wicket Maiden – kastaren lyckas få en wicket under en Maiden over (grind jungfru)
 • Dot Ball – när slagmännen inte lyckas få till en run på en boll. (markeras med en prick (dot)på poängtavlan
 • Duck –en slagman som blir utslagen utan att ha lyckats få till någon run kallas för en duck (anka)
 • Golden Duck – när en slagman slås ut på den första boll han möter kallas en Golden Duck (gyllene anka)
 • Royal Duck – om resultat av den första bollen i en inning blir en utslagning är det en Royal Duck (kunglig anka)
 • Century – har en slagman lyckats med 100 runs kallas den bedriften ett century (en hundring eller ett sekel)
 • Ton – när en slagman lyckats med 1000 runs kallas bedriften ett Ton (tusen)