5 strategier om du vill utveckla ditt pokerspel

De flesta spel poker någon gång i sitt liv. Kanske mot morfar, mot vännerna eller online. Reglerna i sig är inte särskilt svåra att lära sig, så det är enkelt att ta sig an spelet. Att bli riktigt bra på poker och att på sikt tjäna pengar på professionellt spel, det är en helt annan femma. Men med hjälp av proffsspelarnas pokerstrategier kan du snabbt lära dig att bemästra spelet. Här kommer fem bra pokerstrategier för att bli en bättre pokerspelare.

  1. Träna upp tålamodet

Tro inte att du ska sätta dig vid spelbordet och direkt kamma hem storvinsten. De allra flesta händer du sitter på är svaga och kommer knappast att leda till vinst. Då är det bättra att spela tight och lägga sig – gång på gång. Det kan vara tradigt att kasta in handduken när man sitter där spelsugen och på hugget, men oddsen för vinst är för det mesta inte på din sida. Speciellt om det är många spelare runt bordet. Har du en halvdålig hand kan det vara frestande att vara med en runda, för att se hur spelet utvecklar sig. Men detta är ett sätt att snabbt förlora dina insatspengar. Bättre att lägga sig direkt, och titta på när de andra spelar. Fördelen med detta är att du kan utnyttja dessa stunder med att iaktta dina motspelare, för att upptäcka eventuella spelstrategier de kan använda sig av.

  1. Våga vara aggressiv

Som sagt så ska du slänga fler pokerhänder än du spelar, då statistiken visar på att de allra flesta ändå leder till förlust. Med det sagt, om du väl sitter med en fin hand så måste du våga satsa. Ett fel som många nybörjare gör är att de inte riktigt vågar spela hårt, trots att de sitter med en bra hand. De kanske lägger sig när de istället bör satsa, och synar när de ska höja. Om motspelarna är mer spelvana märker de direkt att du är osäker och äter upp dig levande. De kan ana att du har en bra hand, och vill helst skrämma dig till att lägga dig. Men sitter du med ess och kung, eller två damer, så är detta riktigt starka händer, som du bör spela. Självklart kan du ändå förlora, och då kan det svida rejält. Men det är så spelet funkar. En strategi är istället att gå ut hårt direkt, så att de spelare med sämre kort lägger sig och de med lite bättre kort tvingas höja insatsen. Det är här du kan tjäna de riktiga pengarna.

  1. Håll koll på spelarna
    Man luras ofta att tro att det är korten som avgör spelet, när det egentligen är spelarna. Du kan teoretiskt sätt vinna storslam på en riktigt usel hand, och förlora hela din insats på en kåk i ess och kungar om motspelaren sitter med en Royal Flush. Det hela handlar om hur du läser av motståndet. När man till en början spelar mot helt okända motspelare kan det vara svårt att veta vilken teknik de använder sig av, men med tiden ser du förhoppningsvis vissa mönster. En spelare kanske ofta bluffar och går in hårt med usla händer. Då kan det vara en bra idé att möta hårt mot hårt och du har en bra hand. En annan spelare kanske har för vana att nästan alltid lägga dig, men som plötsligt vaknar till liv och spelar tufft. Då kan man misstänka att hen sitter med en väldigt stark hand, och att det kan vara läge att själv ligga lågt. En sak att ha i åtanke, precis på samma sätt som du analyserar dina motståndare, kan du räkna med att de andra spelarna håller ett öga på dig. Viktigt är därför att variera sitt spel, så du inte blir för förutsägbar i dina strategier.
  1. Utveckla din spelteknik
    Även om man snabbt kan lära sig reglerna i poker, så finns det ständigt utrymme till förbättringar. Även för en van spelare, finns det utrymme för förbättringar. Att spela online är ett sätt att förfina tekniken. Då får du en bättre kunskap om vad som är en stark hand, och hur motståndarna ofta beter sig när de har dåliga och bra händer. Även om dina misstag är få, så är det av dem du måste lära dig och det är dessa du måste eliminera. Se till att du möter ett lagom bra motstånd när du spelar online. Undvik bord för övningsspel, där du främst hittar amatörer som inte riktigt vet hur man spelar. Leta upp riktiga turneringar med låga insatser, för att träna. Förfina också tekniken genom att läsa böcker och bloggar om pokerspel. Lär dig om vinnarodds kopplade till olika händer, och när det är läge att lägga sig, syna eller höja.
  1. Ha en långsiktig strategi

Att spela poker innebär att vinna ibland och förlora ibland. Även världens bästa spelare går då och då bet, och kan då förlora hundratals tusentals kronor i en giv. Det är så det fungerar. Men med en långsiktig plan, där du till en början satsar lågt, lär du dig spelet och blir hela tiden bättre. Sätt upp en budget för dig själv, pengar du får spela för och som du har råd att förlora. Försök aldrig att jaga tillbaka en förlust med huvudlösa satsningar, utan behåll huvudet kallt, vänta in en bra hand och kör!