Armand Duplantis stjärnstatus

Det finns en ny stjärna inom stavhoppen i Sverige och han heter Armand ”Mondo” Duplantis. Med hjälp av sitt världsrekord i Polen under förra helgen hoppade han 6,17 vilket blev ett nytt världsrekord och skrevs in i historieböckerna för svensk friidrott.

Nu har SVT Sport publicerat en artikel där deras expert Kajsa Bergqvist går igenom framgångarna, men även hur hon tror att framtiden kommer se ut för Duplantis.

20 år gammal med historiskt rekord

Det som förvånar experterna allra mest är Armand Duplantis unga ålder. Han har på väldigt kort tid etablerat sig som en av världens bästa stavhoppare och om han fortsätter i samma takt kan han snart börja jämföras med stora namn som Usain Bolt eller Sarah Sjöström. Vill du vinna-pengar online bör du kolla in hemsidan vinna-pengar.se

Kan sätta ny standard inom stavhopp

Kajsa Bergqvist är av åsikten att ”Mondo” har allt som krävs för en ny standard inom sin gren, något hon förklarade via följande ord:

”Han är fortfarande i början på sin karriär och utvecklas fort. Han är just nu den störste stjärnan i friidrottens hetaste gren. Inte ens han själv vet nog var det här kommer att stanna till slut. Armand verkar inte lida av några mentala spöken över huvud taget och man upphör aldrig att fascineras över vilken fantastisk idrottsman han är.

Normalt sett i en karriär hamnar man på en nivå och stannar där ett tag, men Armand har gått fram som en raket. På den här nivån är varje centimeter ett oerhört steg. Att därför hoppa 6,17 redan nu är sensationellt. De senaste två åren har nivån i manligt stavhopp varit väldigt hög och det har krävts sex meter eller mer där till för att vinna. Jag tror att vi går en rafflande sommar till mötes och OS i Tokyo blir förstås höjdpunkten.”

Renaud Lavillenie hyllade också Duplantis

Den tidigare världsrekordshållaren heter Renaud Lavillenie och han valde att gratta Duplantis via telefon efter det historiska rekordet 6,17 meter. I samtalet hördes Lavillenie uppmana Duplantis att satsa på ännu högre höjder: ”Du får satsa på att hoppa över 6,20 nu!” var budskapet och uppmaningen till vännen och kollegan.

Duplantis dubbla medborgarskap orsakar både fördelar och nackdelar

Armand Duplantis har dubbelt medborgarskap i USA och Sverige eftersom pappan är amerikan och mamman svensk. Detta har givetvis resulterat i många fördelar eftersom han har kunnat välja och vraka bland det bästa av två världar, men det är inte enbart positiva händelser som speglat hans vardag tack vare att han är medborgare i två länder, något ”Mondo” berättade om i en tidigare intervju:

”Jag fick utstå mycket hat och höra saker jag inte hade väntat mig av folk. Många var arga för att jag tävlade för Sverige. Jag antar att de var amerikaner, men jag ville inte läsa allt. Jag vill inte läsa hatkommentarer.”

Många positiva reaktioner efter världsrekordet

Duplantis har dock fått njuta av mycket positiva vibbar efter hoppet som gjorde honom till en megastjärna över en natt, bland annat när han landade på Skavsta efter tävlingen. Där möttes han upp av både reportrar och representanter från Friidrottsförbundet, samt att ”Mondo” även gav intervjuer till medierna på plats.

”Jag kan slå världsrekordet (igen), jag tror att jag kan hoppa högre. Jag vet inte hur mycket högre. Men just nu är jag nöjd med att ha rekordet.”