Padel – allt du behöver känna till

Padel är verkligen en sport som blomstrat under pandemin. Vi här på TVSport är dock helt säkra på att padel är här för att stanna.

Padel är en racketsport som några tror uppfanns under 1920-talet, andra under 1970. Oavsett har sporten tagit Europa med storm de senaste åren. I Sverige är padel den snabbast växande sporten och det dyker upp nya padelhallar i städer runtom i landet. Men trots dess ökade populär är det fortfarande många som inte är bekanta med sporten. Därför har vi skrivit en artikel om den!

Så spelar du padel

Padel, ibland även kallat padeltennis, är en racketsport. Den ses som en korsning mellan tennis och squash. Padel är en social sport som framför allt kräver uthållighet och strategiskt samarbete. Det går relativt snabbt att lära sig spela padel och praktiskt taget alla kan utöva sporten.

Padel spelas vanligtvis i lag, varav det är två spelare i varje lag. Precis som tennis spelas padel på en plan som är dividerad med ett nät. Skillnaden är att spelarna också kan använda väggarna i padel, vilket de inte kan i tennis. Detta gör att sporten påminner om squash.

Syftet med spelet är att vinna två av de tre uppsättningar som utgör en match. Genom att göra detta måste varje lag samarbeta för att vinna över motståndarlaget. Eftersom banan är mycket mindre än i tennis och spelas i ett slutet område måste spelarna vara nära varandra och därmed utveckla en god förståelse för varandra.

Uthållighet och strategi krävs

Som vi tidigare berört kan praktiskt taget vem som helst lära sig att spela padel. Att spela padel i sig är inte tuffare än exempelvis tennis eller squash. Men det krävs att man har en rätt så bra kondition eftersom man hela tiden ska springa fram och tillbaka. Samtidigt måste man kunna tänka strategiskt och samarbeta med den eller de som är i samma lag som en själv. Om lagmedlemmarna inte kommunicerar och/eller förstår varandra är det svårt att slå motståndarlaget.

En partner, två padelracketar och en boll är allt som behövs

Padel är en enkel sport, precis som tennis och squash. Det krävs inte mycket tillbehör. I princip räcker det med att ha en partner att spela med, två racketar och en boll. En padelracket hittar du antingen online eller i närmsta sportbutik. Du kan välja mellan tre olika former: en rund, en droppformad eller en diamantformad. De olika formerna passar olika spelare i olika nivåer, så inför ditt val är det viktigt att se till att du är tillräckligt påläst!

Padel regler

I stor utsträckning är reglerna för padel desamma som för tennis, förutom att man i padel servar genom att studsa bollen på marken och under höfthöjd. Dessutom gäller särskilda regler för väggarna.

I padel får du poäng om något av följande inträffar:

  • Bollen studsar på golvet två gånger på motståndarlagets sida
  • Motståndarlaget slår bollen i nätet
  • Motståndarlaget slår bollen utanför spelområdet
  • Motståndarlaget slår bollen på deras eget rutnät
  • En motståndare träffas av en boll