Om att spela på hästar

Att spela på hästar är en av de äldsta och mest populära formerna av betting som finns. De första bekräftade beskrivningarna av spel på hästlopp kommer från Centralasien runt 4500 år före Kristus, men många har spekulerat i om det inte går längre tillbaka i historien än så. Idag så är spel på hästar oerhört populärt både i Sverige och utlandet, där trav står för det största intresset inrikes.

Men för den som aldrig tidigare har spelat på hästar så kan det vara lite klurigt att komma igång. Många av oss har inte samma koppling till trav och liknande på samma sätt som man naturligt har med fotboll eller ishockey. Därför kan det vara oerhört svårt att veta var man ska börja någonstans. I den här texten kommer vi att gå igenom allt som du behöver veta för att börja spela på hästar, vad som är bra att tänka på, och vikten av att göra analyser för att bli en duktig spelare.

Vad kan man betta på för sorts olika lopp?

Det finns två primära typer av lopp som man kan betta på. Dessa är galopp och trav, där trav är oerhört mycket mer populärt i Sverige. Galopp är ett populärt sätt att spela på i England och USA, och där finns det även en mycket bredare infrastruktur för att kunna hålla dessa lopp. Om du någon gång har besökt ett spelombud med TV-skärmar så är det nästintill garanterat att det är trav som har visats.

Se loppen på TV

Innan du börjar spela på hästar så är det klokt att titta på ett par lopp. På så sätt så får du en känsla för om du tycker om att titta på loppen. Loppen är korta och sprängfyllda med action och kan vara oerhört underhållande om man tycker om sport i allmänhet.

Självklart så adderar ett spel en extra dimension av spänning och underhållning, men det är inte mycket värt om man inte tycker om att se på loppen till och börja med. Precis som du inte hade suttit igenom en match i en sport som du inte tycker om så är det i allmänhet en dålig idé att börja spela på hästar om man inte tycker om att titta på loppen i fråga.

Spel på hästar är oerhört populärt världen över

Som vi tidigare har nämnt så är spel på hästar både populärt och väldigt anrikt. Idag så kan man spela på hästar i så gott som alla land i västvärlden, och även i Asien så är intresset generellt sett mycket stort. Även i länder där annat spel är olagligt eller hårt reglerat så finns det ofta möjligheter till att spela på hästar på grund av den historiska relevansen.

Travbanor i Sverige

I Sverige så finns det en lång rad olika travbanor utspridda över hela landet. Under de varmare årstiderna så hålls det lopp med jämna mellanrum, och Solvalla är kronan i juvelen inom den svenska travscenen. Här hålls varje år Elitloppet, det största och mest prestigefyllda loppet som hålls på svensk mark. Varje år så omsätter Elitloppet runt 100 miljoner och det hela är en fullspäckad helg som är väldigt häftig att uppleva på plats eller från TV-soffan. Om du aldrig har spelat förut så kan Elitloppet vara ett fantastiskt sätt att uppleva ditt första spel, men även för mer erfarna spelare är detta höjdpunkten på travåret.

Odds

Precis som med all annan betting så kalkyleras utbetalningar genom odds. Odds är enkelt förklarat ett sätt att räkna ut hur sannolikt det är att någonting kommer att inträffa. Om oddset är på 2.0 så får man tillbaka dubbla sin insats vid vinst, vid 3.0 så får man tillbaka 3 gånger sin insats, och så vidare. Oddsen blir helt enkelt ett sätt att snabbt ge sig själv en överblick kring vad som gäller

Grundläggande tips och strategier

Det finns en hel del grundläggande saker och strategier som en aspirerande spelare kan ta med sig inför att de ska börja spela. Trav och spel på hästar är oerhört komplext och det finns många som lägger ner stora mängder tid på att analysera hästar och strategier. Det här är någonting som du själv kommer att behöva utforska i din egen takt, men det finns några saker som är väldigt nyttiga att ta med sig inför att man ska spela för första gången.

Läs på om hästen som du planerar att betta på

Allt för många som börjar med att betta på hästar lägger sina spel enbart baserat på odds, och tänker sedan inte mer på den saken. Men det är väldigt viktigt att du också lägger ner tiden på att läsa på om den specifika hästen, hur den har presterat under tidigare lopp på samma bana, och vilken form som den har. Detta kan du göra genom att ta del av tips från andra spelare, men försök även att lägga ner lite tid på att göra dina egna efterforskningar.

Detta är någonting som kan vara lite klurigt till en början men som man sedan blir bättre på med tid. Detta är också en stor del av charmen med att spela på hästar, och kan vara väldigt roligt. Genom att analysera hästarna och deras prestationer så kan man också hitta odds som är mer eller mindre fördelaktiga. Detta spelar in i riskavvägning, någonting vi kommer att prata mer om lite längre ner i texten.

Kusken har också en roll att spela

Men det är inte bara hästen som ska utföra jobbet under loppet. Kusken har också en roll att spela, och det kan vara hjälpsamt att även läsa på om olika kuskar och hur de brukar prestera. Kuskarnas roll under ett lopp är väldigt viktig, och utan en bra kusk är det svårt för en snabb häst att vinna lopp.

Leta efter underdogs

Detta är ett tips som är sammanvävt med att läsa på om hästen som man tänker spela på. Att hitta en underdog inom trav kan vara svårt eftersom oddsättare är väldigt duktiga, men genom att ta del av intervjuer och liknande så kan man ibland hitta en häst som har potentialen att gå väldigt långt. Att hitta dessa underdogs är en stor del av charmen med att spela på trav och är någonting som många spenderar mycket tid för att bli bra på.

Håll koll på dina vinster och förluster

Detta är någonting som man inte behöver oroa sig för till en början, men det är ett absolut måste för dig som vill ta det hela lite mer seriöst och utvecklas som spelare. Genom att över tid hålla koll på dina spel och se efter om du kan hittade mönster i ditt spelande där det går bättre eller sämre. Analys och betänkade är ett sätt att utvecklas som spelare, och detta är någonting som de allra bästa spelarna i världen är oerhört nitiska med.

Men om man bara tycker om att spela för underhållningen så är detta ett lager av komplexitet som inte är nödvändigt. Spel ska alltid vara underhållning, men om man är intresserad på att bli bättre och över tid bli en framgångsrik spelare så är detta en ovärderlig resurs.

Det behöver inte vara någonting jättekomplicerat,  utan en anteckningsbok eller ett excelark räcker. Skriv sedan ner datum, häst och kusk, odds, insats, och om du vann eller förlorade ditt spel. Gå sedan tillbaka med jämna mellanrum och se om du kan hitta mönster i dina lyckade spel. På så sätt så kan du utveckla en egen strategi kring riskanalys och insatssummor.

Riskminimering och varför favoriten inte alltid är bäst att spela på

Precis som med mycket annat i livet så handlar spel på hästar i mångt och mycket om att minimera olika risker med sitt spel. Att betta på en underdog som har odds på 8.00 kan ge en väldigt fin vinst, men det betyder inte att det är det smartaste spelet som du kan göra. Se till att göra riskanalyser och det är upp till dig själv att avgöra om risken kontra vinstmöjligheterna är värt det.

En annan sida av samma mynt är att det inte alltid är bäst att spela på faovirten. Detta är på grund av att den hästens odds i regel är väldigt låga, någonting som kan göra att det inte alltid är ett särskilt klokt val när det kommer till att spela. Risken blir då att an bettar stort och hästen inte presterar som den brukar vilket i sin tur resulterar till att man förlorar spelet. Detta är en svår avvägning att göra och är någonting som man blir bättre på med tiden.

Ta del av media kring spel på hästar

Ett sätt att bli bättre och ta intresset från någonting som man gör en helg då och då är genom att ta del av olika typer av media kring hästar. Det finns gott om hemsidor, och många tidningar har specifika sektioner helt och hållet dedikerade till trav. Ett annat populärt val är att lyssna på den väletablerade podcasten Travpodden. Där får du tips inför veckans spel, och gästerna som frekventerar programmet bjuder ofta på härliga anekdoter. Detta är ett perfekt sätt att starta travveckan på och är ett tillgängligt sätt att ge dig själv mer information.

Olika typer av spel på hästar

Som du kanske redan hade gissat så finns det en hel del olika typer av spel när det kommer till spel på hästar. Man kan välja mellan en lång rad olika speltyper, och vi kommer att lista några av de mest populära här nedanför. Det finns långt många fler varianter, så om du är intresserad av att spela kan det vara klokt att titta igenom vad ditt valda spelbolag erbjuder.

Vinstspel

Detta är det mest grundläggande av alla spel, och också det mest populära. Som namnet skvallrar om så är detta ett spel på vilken häst som man tror kommer att vinna loppet i fråga. Detta är perfekt att börja med eftersom det inte är särskilt komplext.

Placeringsspel

Man kan även spela placeringsspel, vilket till mångt och mycket liknar vinstspel. Istället för att välja ut vem man tror kommer att vinna så kan man här spela på fler hästar under ett och samma lopp. Detta är populärt bland spelare som vill addera lite extra komplexitet.

Bygg en kupong

Om man är intresserad av att spela på flera lopp under en och samma helg så går det även att sätta ihop en kupong. Detta gör det lättare att spela på fler lopp och är ett roligt sätt att få till ett lite mer invecklat och ingående spel. Kuponger är väldigt vanligt och det finns flera olika varianter. Det finns vissa kuponger som är till för att du ska slippa gå in och lägga fler än ett spel manuellt och på så sätt spara lite tid.

Var kan man spela på hästar?

Idag så erbjuds spel på hästar hos så gott som alla stora spelbolag och vissa av dessa erbjuder även livestreams där man kan se loppet. Ett av de populäraste alternativen är dock att vända sig till det statligt ägda Svenska Spel. Svenska Spel har alltid haft ett stort fokus på hästar, och det finns många olika typer av spel att välja och vraka bland. Idag så behöver man inte heller besöka ett spelombud, utan man kan enkelt och smidigt spela via deras app eller hemsida. Svenska Spel erbjuder även resurser för dig som är intresserad av att lära dig mer.

Det finns människor som livnär sig helt på betting på trav

Även om detta låter rätt vrickat så finns det gott om proffsbettare som livnär sig på sitt spelande. Detta är väldigt svårt och kräver av förklarliga skäl en hel del erfarenhet och riskhantering. Att betta på Trav är ett sätt för vissa att försörja sig, medans andra ser det som en fantastisk underhållning under en eftermiddag.

Besök en travbana

Att besöka en travbana för att se ett lopp på plats är någonting som är få förunnat, men samtidigt väldigt häftigt. Hästarna är enorma och det är svårt att få en uppskattning för hur fort det faktiskt går från TV-soffan. Många travbanor har restaurangpaket och möjligheter till att spela direkt på plats.