Betta på matcher på TV

Att titta på sport på TV kanske är den ultimata Tv-underhållningen. Det är spännande, oförutsägbart, live och man kan dela det med sina vänner som är intresserade av samma sport. Men många tycker också om att addera ett ytterligare lager av spänning till matcher och tävlingar de ser på TV. Nämligen betting.

Vad är det att betta på odds?

Många som tittar på sport på TV har både en favorit för den specifika matchen och ett lag som de tror att man kommer vinna, ibland är detta ett och samma lag, ibland olika. Om man vill spela på det lag man tror kommer vinna, så spelar man på oddsen för detta resultat. Odds bygger dock inte enbart på de lag som bettingsidorna tror kommer vinna eller förlora, utan oddsen är baserade på de lag som statistiskt sätt har störst chans att vinna.

När man ska spela på odds så är det många som först är intresserade av en oddsjämförelse. Vad är då en oddsjämförelse? Jo det är sidor som jämför vilka odds som finns på de olika bettingsidorna. Alla bettingsidor använder sig av olika verktyg för att få fram odds till sin sida. Dessa verktyg baserar oddsen på statistik, mönster, data från de lag som spelar i den specifika matchen. Genom denna data så läggs oddsen fram. Men oddsen kan skilja sig mellan olika bettingsidor. Därför finns det sidor som är till för att enbart jämföra odds.

Höga och låga odds

Om man bettar på odds så bettar man på höga eller låga odds. Vad är då höga och låga odds? Jo höga odds innebär att det är liten sannolikhet för att just det resultatet kommer att ske. Alltså om du bestämt dig för att spela på en fotbollsmatch, kanske där Sverige spelar mot ett land som är rankat betydlig lägre än dem, så kommer det att vara höga odds på att det andra laget ska vinna. Det betyder att det är liten sannolikhet och därför är vinsten om det skulle bli så större än vid låga odds. Låga odds skulle i samma match vara att Sverige vinner, spelar man på det resultatet så är det större sannolikhet att det sker, men pengarna vid eventuell vinst kommer således att bli mindre än om man spelar på höga odds.

Varför ska man då jämföra

Men om oddsen är baserade på sannolikhet så kan det tyckas onödigt att jämföra dessa. Till viss del stämmer det, men olika bettingsidor kan också räkna ut sannolikheten på olika vis. Det är därför oddsen kan de olika ut på de olika bettingsidorna. Så genom att jämföra odds, kan man alltså se hur de olika sannolikheterna för att ett visst resultat kommer att ske ser ut på de olika sidorna.

Det är dock otroligt viktigt att komma ihåg att oavsett vilken sida som man väljer att spela på, vilket odds man än väljer så är det inte ett säkert resultat. Alla odds är enbart sannolikhet, och de pengar du väljer att spela för kan du också förlora. Så spela enbart för pengar du har råd att förlora.