Halvard Hanevold har avlidit

Du som kanske inte känner till skidlegendarer som Halvard Hanevold bör veta att han vunnit OS hela tre gånger för Norge. Igår hittades han död vid endast 49 års ålder och lämnar en nation i sorg bakom sig.

Detta var även en chock för norska tv-bolaget NRK där han arbetade som kommentator, något som kollegan Ola Lunde förklarade följande: ”Det är förfärligt tragiskt. Han var med oss i NRK hela helgen i samband med Martin Fourcades rullskidstävling i Frankrike. Det  här kommer som en förfärlig chock.”

Han utvecklade även vidare med följande ord:

”Som aktiv var han den mest hängivna jag sett. Han hade ingen speciell skyttetalang men det fanns ingen som jobbade hårdare än han. Det är också därför han blev olympisk mästare.”

Tre OS-Guld

Halvard Hanevold tog OS-guld i stafett 2010 och det var även hans sista säsong. Utöver detta van han också OS-guld individuellt på sträckan 20km i Nagano 1998, men även i Salt Lake City 2002. Under 2011 deltog han också i Norges motsvarighet till Mästarnas mästare.

Utöver OS-gulden har han också hela fem VM-Guld, samt ett individuellt guld som han vann i Khanty-Mansiysk 2003. De andra medaljerna kammade han hem vid lagsammanhang.

Ola Bränholm som arbetar som skidskyttekommentator hos SVT Sport beskriver också Hanevold mycket positivt:

”Första gången jag var i Ruhpolding plockade han plötsligt upp en egen skrivare ur ryggsäcken och började printa startlistor, då blev det som han ville och han behövde inte förlita sig på pressrummets service.  Jag har aldrig sett honom utan ett vänligt leende på läpparna.”

Även Helena Ekholm har träffat honom både som idrottare inom världscupen, men även i rollen som tv-expert:

”Han var alltid otroligt vänlig. En varm och trevlig människa som det känns som alltid har funnits med i skidskyttet på något sätt. Och med fantastiska meriter som kanske hamnat i skuggan av Ole Einar Björndalen lite.”

Vi vet i dagsläget inte vad dödsorsaken var, men Halvard Hanevold hade en hustru och två barn som han nu efterlämnar.