Finland världsmästare i ishockey efter vinst mot Kanada med 3-1

Finland gjorde en utomordentlig insats igår när de vann VM-finalen mot favoriten Kanada med 3-1. Även om det finska laget består av spelare utan NHL-kontrakt tog de sig hela vägen till final och igår avgjorde de vem som var det bästa laget i VM. Detta är verkligen en solskenshistoria som heter duga!

Vi påpekar det igen: det finska laget har inte en enda NHL-spelare och lyckades trots det slå ut flera lag som bjöd på enormt motstånd i matcherna som ledde upp till VM-finalen. Gårdagens prestation kommer att gå till historien som en av de största skrällarna någonsin, något vi givetvis får gratulera det finska laget för.

Finland har nu vunnit VM tre gånger och senaste skedde det 2011, något som är värt att påpeka med tanke på att matchen spelades på samma plats: Bratislava. 18 av spelarna i det finska laget var dessutom debutanter i VM och hade aldrig förut varit med och spelat på en lika hög nivå, något som gör VM-guldet ännu mer imponerande.

Kevin Lankinen var en av stjärnorna som briljerade som målvakt åt det finska laget, samt Marko Anttila som agerade målskytt. Anttila är redan 34 år gammal och något osannolik som målskytt även med tanke på hans längd på hela 203 centimeter. Trots detta var han oerhört viktig för det finska laget i och med alla de viktiga målen som tagit dem till VM-final.

Med publiksiffrorna 9085 var arenan fylld av människor som njöt av ett historiskt ögonblick som hette duga. Det kanadensiska laget fick bege sig hem med en tung förlust och den finska segern bevisade än en gång att stjärnspelare inte är allt när det kommer till enorma insatser på isen. Vi tror garanterat att de finska spelarna går på moln de närmsta dagarna och vi är genuint glada för deras skull, även om den bittra förlusten fortfarande svider något.

Grattis Finland!