4 september 1954 sändes det första tv-programmet i Sverige, innan dess var det radio för information och underhållning i hemmet. Ville du se på rörlig bild var det bio som gällde och inget som skedde i soffan hemma. Den första större sportsändningen var fotbolls VM 1958 och sedan dess har sport på tv varit en viktig del av folksjälen.
TV-sportens intåg ändrade verkligen allt för sport-Sverige. Även om få hade TV på 50-talet gick det ändå relativt snabbt tills att många fler kunde ta del av viktiga sporthändelser via egen TV. Man samlades kring TV:n och umgicks. Man skaffade en termos, eller TV-kanna, för att slippa lämna TVn för att dricka sitt kaffe.
Inte minst ökade spänningen kring matcherna när man kunde följa dem så nära. Nästa steg i utvecklingen var att satsa pengar, betta, på matcher. Klassiskt var att tippa på engelska ligan eller att spela på hästar. Numera är betting väldigt stort och man kan nå ett oerhört utbud från världens alla hörn via sin dator eller telefon. Om du inte hittar det du söker via svenska sidor kan du enkelt kolla upp spel och betting på ett casino utan svensk licens.
Fotbolls-VM, den första stora sporthändelsen som sändes i Sverige
Redan 1958 var fotbolls-VM något som många var intresserad av och nu kunde fler se matcherna, tack vare TV-sändningarna. Lyckan var stor i hela landet när Sveriges landslag lyckades ta sig till final. Där mötte de Brasilien och lyckades inte stå emot utan förlorade med 5-2. Mästerskapet är minnesvärt av många orsaker, bland annat var det Pelés första VM.
Tipsextra blev en riktig långbänk
Den första mer allmänna sportsändningen var Tipsextra, som visade engelsk fotboll varje lördag under vinterhalvåret. Programmet hade premiär 1969 efter att SVT, NRK och DK lyckades förhandla till sig tv-rättigheterna för engelska ligan i Skandinavien. Programmet sände även trav och visades ända fram till 1995 då TV4 tog över programmet. Det döptes då om till tipslördag och fortsatte att sändas under bara två år till.
Simhopperskan som hoppade in i våra svenska hjärtan
Redan som 17 åring vann Ulrika Knape sitt första OS-guld i simhopp, och det skulle följas av många fler medaljer av högsta valör på de största mästerskapen. 1972, då simhopparenan i OS i München skulle domineras av den unga svenska,n var det nog inte många som hade räknat med henne på förhand. Hon hade vunnit europacupen tre år tidigare och hade en del medaljer från SM. Men att hennes nerver skulle hålla för hennes första OS var en högoddsare.
Hon inte bara vann utan hon slog även tvåan Milena Duchkova, som tävlade för dåvarande Tjeckoslovakien, med hela 20 poäng.
Samma år som Knape tog sitt första OS-guld tilldelades hon bragdguldet, då var hon den tredje kvinnan som vann det hedervärda utmärkelsen.
Tennis var bättre förr
Under 1970 talet dominerade Björn Borg tennisbanorna världen över. Det var inte bara hans spel som fascinerade, delar av hans privatliv toppade löpsedlarna ofta.
Det som etsat sig fast på de flesta sportintresserades näthinnor var när han för femte gången i rad fick lyfta Wimbledon-bucklan. Och den gången dessutom mot storrivalen John McEnroe.
Stenmark i våra hjärtan
Det var inte bara Borg och tennisen som dominerade den svenska sporten på -70talet. Vi hade även Ingemar Stenmark och alpina sporten under -70 och -80-talet. Stenmarks meritlista är så lång att den knappt går att överblicka.
Ingemar har även myntat några citat som gått till historien;
- ‘Jag vet ingenting om tur, bara att ju mer jag tränar desto mer tur har jag’. Som svar på påpekandet om att han hade tur i senaste åket.
- ‘Hä löns int å förklar för en som int begrip’. När en journalist ville veta hur det känns när har står vid starten.
- ‘Hä ä bar å åk’. På frågan om hur han gör för att vara så överlägsen.
I TV-programmet mästarnas mästare är han inte fullt lika fåordig utan bjuder en hel del på sig själv. Som när en av de andra medverkande påpekar att TV-inslaget om honom är svartvitt svarar Ingemar att – ‘Det är i alla fall inte stumfilm, även om det ibland verkar så’.
Sportkommentatorernas grodor
Att återge det som sker på planen i stridens hetta är inte ett lätt jobb. Att lyckas formulera sig korrekt hela tiden är något som inte många behärskar. Alla har sagt fel någon gång, och vissa gånger har det blivit mer minnesvärt än andra gånger.
Här är ett urval av de som gått till historien, känner du igen några av dem och kan tänka dig i vilken situation som de yppades?
- Garpenlöv hade chansen, men fick inte tag på gummit.
- Hästen kryper upp ur hindret på alla fyra.
- Ju högre ribban ligger desto svårare är det att komma över.
- Näää, titta! Slå ihjäl han!
- Hela bollen måste ligga helt still.
- Serven hade en hastighet på 205 km/h, som en moped ungefär.